Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Jak dbać o meble kuchenne?

26 czerwca 2017 in Meble kuchenne, Wiadomości ogólne

Użytkowanie kuchni związane jest zapewnieniem odpowiednich warunków higienicznych, co zawsze wiąże się koniecznością jej sprzątania. Ma to tym większe uzasadnienie w sytuacji, gdy łączy się ona bezpośrednio z salonem lub pokojem jadalnym. W poniższym poradniku powiemy jak dbać o meble kuchenne.

Infografika jak dbać o meble kuchenne Cancro

Ze względu na specyficzną funkcję, jaką pełnią meble kuchenne musimy mieć świadomość, że należy o nie dbać inaczej niż o pozostałe meble w mieszkaniu czy domu. Skutkiem ubocznym przygotowywania posiłków jest narażenie mebli kuchennych na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie negatywnych czynników, takich jak: woda, para wodna, wysoka temperatura, zabrudzenia spożywcze i chemiczne. Materiały, z których wykonuje się dzisiaj meble kuchenne są co prawda odporne na większość tych czynników, mają jednak swoje ograniczenia wynikające głównie z ich właściwości.

Uszkodzenia mechaniczne.

Do najczęstszych uszkodzeń mechanicznych mebli dochodzi poprzez zarysowania powierzchni blatów i frontów oraz ich uszkodzeń w wyniku nieuwagi. O ile na te ostatnie nie mamy wpływu to zarysowania, nacięcia czy uderzenia mogą być przez użytkowników kontrolowane. Blaty są na nie odporne, jednak nigdy nie należy bezpośrednio na nich kroić produktów żywnościowych (do tych celów służą różnego rodzaju podkładki lub deski do krojenia), a także uderzać tępymi lub ostrymi narzędziami bądź przedmiotami. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na korzystanie z naczyń porcelanowych oraz kamionkowych, ponieważ ich dolna/spodnia część zwykle nie jest powlekana, co w przypadku częstego odkładania, przesuwania po powierzchni blatów może powodować ich zarysowania.
Zarysowania mogą powstać również w trakcie sprzątania w wyniku używania ostrych ścierek, proszków, past, kremów oraz gąbek do czyszczenia garnków.

Woda.

Meble kuchenne w przeważającej części są wykonane z materiałów drewnopochodnych, które niestety nie wykazują zbyt dużej odporności na wilgoć, zarówno w postaci wody, jak i pary wodnej. W połączeniu z wysoką temperaturą woda okazuje się szczególnie niebezpieczna dla naszej kuchni.
Miejscami najbardziej narażonymi na działanie wilgoci są wszystkie cięte krawędzie blatów i płyty meblowej. Każda taka widoczna krawędź płyty oraz wszystkie krawędzie blatu są w meblach kuchennych odpowiednio wykończone, ale nigdy nie daje to 100% odporności na wodę, czy parę wodną.
Nie należy doprowadzać do zalegania wody w okolicach łączenia blatów, jego zakończeń i wycięć (np. wokoło zlewu, płyty kuchennej). Jeżeli dojdzie do rozlania wody w tych miejscach, co przy normalnym użytkowaniu nie należy do rzadkości, trzeba jak najszybciej ją wytrzeć.

Para wodna.

Czajnika i ekspresu do kawy nie powinno ustawiać się pod szafkami kuchennymi. Wydobywająca się z nich para wodna, w wyniku długotrwałego działania, może uszkodzić fronty i krawędzie szafek. Naprawa tego rodzaju uszkodzeń jest w praktyce niemożliwa i najczęściej wiąże się z wymianą całego elementu.
Zmywarki nie otwieramy bezpośrednio po skończeniu programu, bo wydostająca się z niej para wodna może uszkodzić blat kuchenny. Z otwarciem zmywarki najlepiej poczekać ok. 20 min, aby jej wnętrze zdążyło ostygnąć.
Z tego samego powodu nie wolno czyścić elementów mebli kuchennych przy użyciu pary wodnej pod ciśnieniem.
Podczas gotowania potraw na płycie kuchennej zawsze należy włączać okap, a najlepiej dodatkowo uchylić okno. Zapobiega to kondensacji pary wodnej na szafkach kuchennych oraz frontach. Okap zatrzymuje unoszące się z parą drobinki tłuszczu, przez co nie osadzają się one na meblach, doprowadzając do ich oblepienia tłustym brudem.
Najbardziej odpowiednia dla mebli kuchennych jest wilgotność powietrza na poziomie 40-70%.

Temperatura.

Elementy mebli kuchennych są w różnym stopniu odporne na wysoką temperaturę. Najmniej foliowane fronty kuchenne (maksymalnie 70-80˚C), co wynika z materiału stosowanego do ich produkcji oraz z samego procesu produkcji.
W kuchniach wykonanych z tego rodzaju materiału nie pozostawiamy otwartego gorącego piekarnika. Wysoka temperatura może uszkodzić sąsiadujące z piekarnikiem elementy mebli. Zalecane jest również zwracanie uwagi na temperaturę wokół drzwiczek piekarnika. Dopóki można ich dotknąć ręką, nagrzewanie jest w normie (nie przekracza 70˚C). Jeżeli wokół drzwiczek czujemy gorąco, powinniśmy zwrócić się do serwisu w celu sprawdzenia szczelności uszczelki drzwi piekarnika.
Najbardziej odporny na wysoką temperaturę jest blat kuchenny laminowany (do 150-170˚C). Taka odporność nie pozwala jednak na stawianie na nim gorących garnków lub patelni. Najbezpieczniej stosować do tego odpowiednie podkładki.

Zabrudzenie spożywcze i chemiczne.

Podczas przygotowywania posiłków trudno uniknąć zabrudzenia mebli. Nie należy się tym przejmować i tracić radości z gotowania, ale warto usuwać je jak najszybciej, a najpóźniej zaraz po skończeniu pracy. Większość świeżych zabrudzeń daje się łatwo usunąć miękką i wilgotną ścierką. Tłuste miejsca należy przecierać używając łagodnych detergentów rozpuszczalnych w wodzie. Niektóre produkty spożywcze silnie plamią /koncentrat pomidorowy, marchew, buraki itp./, więc warto usunąć je z powierzchni mebli jak najszybciej.

Wybierając środki czyszczące, należy kierować się ich przeznaczeniem i dostosować do materiałów, z jakich wykonane są meble. Na pewno trzeba unikać ostrych ścierek, ostrych gąbek oraz proszków i past do czyszczenia zawierających dodatki ścierne, rozpuszczalników i innych silnie działających detergentów. Często są one powodem nieodwracalnych uszkodzeń powierzchni mebli, a także ich wyposażenia.

Pamiętając o powyższych uwagach, warto przypomnieć sobie sposoby sprawdzone przez nasze babcie. Można też wcześniej wypróbować działanie nowych środków na mniej eksponowanej lub niewidocznej powierzchni.

Po każdorazowym czyszczeniu powierzchnię mebli kuchennych należy wytrzeć do sucha.

Tags:

Przykłady z naszej galerii:

Kategorie wiadomości centrum wiedzy:

Odwiedź nas: